Stigcykling i Stockholm

Runt stor-Stockholm finns väldigt många områden att cykla på. I allmänhet är terrängen ganska krävande, och det är många stigar som går genom leriga granskogar med hala rötter. Höjdskillnaderna är inte så stora, men stigarna är ganska kuperade så det kan bli rätt tungt för konditionen ändå. Många stigar är delar av vandringsleder så ofta erbjuds dock vila i form utsiktspunkter och fikaplatser längs vägen.

För konkreta stigtips på en karta är Trailforks en bra sida. Här ser du många av de mer använda stigarna runt Stockholm, och du kan ladda ner spåren för att navigera utifrån genom din telefon. Använder du Strava får du också gärna länka det till Trailforks som även fungerar som ett verktyg som håller reda på hur många som använder en viss stigbit. Det går även att rapportera stigförhållanden och problem genom Trailforks app, om du vill. Trailforks app är också bra för att se vilka stigar som finns i närheten av dig, och appen har också stöd för offlinekartor.

Vill du inte cykla själv ordnas det så kallade Happyrajds runtom i Stockholm. Dessa annonseras ofta ut på forumet Happyride.se, och vissa dagar brukar vara stående på schemat året om. Ett exempel är Tisdagsrajden, en tur som utgår ifrån Hammarbybacken i östra Stockholm, varje tisdag kl. 18.30. Samma koncept finns t.ex. i Haninge i södra Stockholm, där man istället utgår från Åbyplan. Som sagt, kolla Happyrides forum för senaste information.

Det finns även många Facebook-grupper som anordnar turer, där gäller det bara att söka upp dem på Facebook. Annars så kan du också posta i vår Facebook-grupp, så får du garanterat tips på bra turer.

Vill du ha nåt konkret att läsa så finns många böcker om vandringsleder runt Stockholm, och om du gillar att läsa kartor finns orienteringskartor till salu lite varstans. För konkreta turtips och inspiration för stigcykling rekommenderar vi boken ”Mountainbike kring Stockholm” av Aron Gooch och Kalle Bern.